Selecteer een pagina

Tweedehands fiets kopen? Controleer op deze punten

Je bent op zoek naar een nieuwe fiets. Een splinternieuw model in de fietsenwinkel laat je liever links liggen en een tweedehands fiets kopen wordt dan ook jouw besluit. Je bekijkt het aanbod op het internet of mogelijk ga je langs de lokale fietsenwinkel die ook gebruikte tweewielers aanbiedt. Belangrijk is om op een aantal punten te controleren zodat je geen kat in de zak koopt. Welke dat zijn, nemen we met je door in dit artikel.

De juiste maat

Als eerst is het belangrijk om te controleren of de fiets de juiste maat voor je is. Een te lage fiets kan zorgen voor lichamelijke klachten en een te hoge fiets kan zelfs gevaarlijk zijn. Om het te controleren bekijk je of de zadel even hoog is als je heup. Uiteraard is je gevoel ook belangrijk en daarom moet je ten alle tijde een proefrit maken. Zowel de zadel als het stuur kan in de meeste gevallen in hoogte worden versteld.

Verlichting testen

Wanneer je een tweedehands fiets wilt aanschaffen is het ook verstandig om te controleren of de verlichting in goede conditie is. Als je moet gaan fietsen wanneer het donker is, wil je natuurlijk wel goed gezien kunnen worden. Het is natuurlijk niet erg als de batterijen leeg is van de verlichting, maar als het gehele onderdeel vervangen moet worden kun je beter een alternatief zoeken of onderhandelen over een lagere prijs. 

Remmen controleren

Natuurlijk moet je ook de remmen controleren. Zorg dat je beide remmen, voor- en achter goed uittest. De terugtraprem kan natuurlijk ook, mits de fiets daarover beschikt. Doe dit met behulp van een proefrit. Als de remmen niet goed zijn afgesteld spreek dan af dat de verkoper de reparatiekosten betaalt zodat je alsnog voorzien bent van een veilige fiets. 

Versnelling uittesten

Op het moment dat je bezig met een proefrit dien je ook de versnelling goed uit te testen. Werken alle versnellingen die aanwezig zijn en trapt de fiets niet door tijdens het versnellen? Dan weet je dat het goed zit. Als er naar jouw gevoel iets niet klopt, bespreek dit dan met de verkoper en spreek af dat de fiets eerst wordt nagekeken door een fietsmonteur. Een reparatie aan de versnelling brengt vaak een flink prijskaartje met zich mee en dat wil je natuurlijk voorkomen.